Katja Vossi

Olen Katja Vossi ja osana Turun Murren kouluttajakaartia tänä vuonna. Tulen kouluttamaan tokoryhmiä. Minulla on 3 novascotiannoutajaa, joista yksi on Suomen tottelevaisuusvalio, yksi kisaa tokon erikoisvoittajaluokassa ja nuorin avoimessa luokassa. Harrastus- ja kisataustaa minulla on monesta muustakin lajista, kuten nome, mejä, vepe, rallytoko ja pk-haku.

Toko on ollut aina päälajini ja siinä vahva pohja on auttanut paljon myös muissa lajeissa. Tokoa eri tasoilla olen kouluttanut vuodesta 2005 pääosin Auran Nuuskuissa, nykyään koulutan jonkin verran myös muualla. Lisäksi vastaan novascotiannoutajien Turun aluetoiminnasta ja koulutan siellä perustaito- ja hallintakursseja sekä noutajien metsästyskokeisiin valmistavia kursseja.

Olen suorittanut tokon koulutusohjaajan, koetoimitsijan ja liikkeenohjaajan pätevyydet. Tokokokeissa liikkeenohjaajana toimiessani tulee paljon havainnoitua koirakoiden toimintaa kisoissa, joka on auttanut itseäni kehittymään myös kouluttajana. Kouluttaessani opetan mielelläni erilaisia tukitaitoja, joilla rakennan pohjaa tokon liikkeisiin sekä liikkeitä eteenpäin, ja apuna tykkään käyttää erilaisia kohteita ja korokkeita.

Päätyössäni olen päivittäin tekemisissä vuorovaikutuksen, oppimisen haasteiden ja syy-seuraussuhteiden parissa. On mielenkiintoista havainnoida näitä samoja asioita myös koirien kouluttamisen parissa. Lisäksi kolmen hyvin aktiivisen ja innokkaan koiran omistajana ja kouluttajana olen yhä kiinnostuneempi koiran vireenhallinnasta ja siihen liittyvistä asioista.

Kouluttajana kiinnitän huomiota siihen, että annamme koiralle riittävät ohjeet toimia; meidän ihmisten omiin silmiin huomaamattomia maneereja, tästä seuraavia koirien eleitä ja toimintaa pyrin seuraamaan tarkasti. Nautin suunnattomasti, kun koiralle annetaan ideointikykyä ja se saa itse hoksata asioita tarjoamisen keinoin. Tärkeänä pidän ohjaajan ja koiran välistä luottamuksellista suhdetta ja lähestyn asioita positiivisen kautta. Tokon tulee olla iloista ja vuorovaikutuksellista yhdessäoloa!