Katja Vossi

Olen Katja Vossi, tammikuussa 2022 valmistuva ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja. Valmistuessani saan myös pätevyyden ammattimaisen koira-avusteisen toiminnan toteuttamiseen lähihoitajan tai sosionomin työtehtävissäni. Lisäksi olen suorittanut SKL:n tokon koulutusohjaajan, koetoimitsijan ja liikkeenohjaajan pätevyydet ja toiminut niissä jo yli 10 vuoden ajan. 

Koiraharrastuksen pariin minut innosti ensimmäinen novascotiannoutajani, josta tulikin rotunsa ensimmäinen nelosvalio neljässä eri lajissa. Tällä hetkellä löytyy kolme novascotiannoutajaa. Yksi on jo eläkkeellä, kaksi muuta aktiiviharrastajia, joista toinen on kodinvaihtaja. Tämän myötä olenkin saanut pureutua reaktiivisuuteen sekä resurssihaasteisiin.  

Oma harrastus- ja kisatausta löytyy tokon kaikista luokista, noutajien rodunomaisista lajeista, pk-hausta, mejästä, vepestä, rallytokosta ja näyttelyistä.Toko on ollut aina päälajini ja siinä vahva pohja on auttanut paljon myös muissa lajeissa. Tokoa eri tasoilla olen kouluttanut vuodesta 2005. Lisäksi vastaan novascotiannoutajien Turun aluetoiminnasta ja olen kouluttanut siellä pääasiassa perustaito- ja yhteistyökursseja sekä noutajien taipumuskokeisiin valmistavia kursseja. 

Työuraani olen tehnyt 20 vuotta vuorovaikutuksen, oppimisen haasteiden ja syy-seuraussuhteiden parissa. On mielenkiintoista havainnoida näitä samoja asioita myös koirien kouluttamisessa. Koiran ja ohjaajan luottamuksellisen ja vuorovaikutteisen suhteen edistäminen ja tukeminen koulutuksen keinoin, on itselleni tärkeää. Yhä enemmän lajitaitojen kouluttamisen ohella olen kiinnostunut vireen ja motivaation parissa työskentelystä sekä koiran eleiden huomioimisesta harrastamisessa. Ja nautin suunnattomasti, kun koiralle annetaan ideointikykyä ja se saa itse hoksata asioita. Lähestyn asioita positiivisen kautta. Harrastamisen tulisi olla iloista yhdessäoloa ja parhaimmillaan koiran harrastuksesta tulee yhteinen intohimo.