Katja Silander

Olen Katja Silander, Turun Murren perustaja ja yrittäjä, eläintenkouluttaja (EAT., AT.), sekä FM. Keväällä 2021 valmistuin Suomen ensimmäistä eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoa opiskelevien ryhmästä. Olen myös suorittanut kansainvälisen Fear Free -sertifikaatin, ja siihen liittyvät arvot ovatkin Murrella olleet tärkeässä roolissa jo vuosia kaikissa koulutuksissa ja kursseissa. Lisäksi toimin arvioijana näyttötutkinnoissa eläintenkouluttajan ammattitutkintoa suorittaville opiskelijoille.

Olen koko elämäni harrastanut koiria ja hevosia, ja tällä hetkellä kotona asuvat valkoisetpaimenkoirat Suzi, Masi, Pii, Eemeli, Turo, sekä kissat Pilli ja Pulla. Vuosien varrella olen ollut rotuyhdistyksemme (valkoinenpaimenkoira) toiminnassa mukana, ja kiinnostunut rodun jalostuksesta ja kasvatuksesta. Kotonani on vuosien varrella myös syntynyt ja kasvanut muutama valkkaripentue yhteistyössä Boardhill– ja Kowhai-kenneleiden kanssa.

Omien koirieni päälaji on rally-toko, lisäksi tokoillaan ja nykyään vähemmän enää nosetetaan. Ex- kisakaverini beauceron Pimu (RTK4, toko AVO1) siirtyi spondyloosilöydöksen vuoksi eläkepäiville 8-vuotiaana. Piin (FI RTVA TK1) kanssa toivottavasti ehditään saavuttaa vielä jotain lisää, jonain päivänä, Masin (RTK3, TK1) kanssa tavoitellaan Mestariluokan puuttuvia tuloksia. Ikävä kyllä vaikean, mutta hallinnassa olevan sairauden vuoksi taitava, ja aina innokas toko,-, rally- ja nosekoirani Suz (RTK3, TK1) on poissa kilpailukehistä. Eemelin (RTK1) kanssa tavoitteena on saada kasaan Avo-luokan puuttuvat tulokset, ja päästä jatkamaan rally-uraa ylempiin luokkiin.

Aktiivisen koiraelämän ulkopuolella minulle ehkä tärkein ’harrastus’ on matkailu, ja matkustellessakin eläimiin liittyvät hyvinvointikysymykset. Kirjoittamastani Blogista voi lukea lisää miten travellerina voi huomioida esimerkiksi katukoiria.

Jo vuosia sitten kiinnostukseni eläinten käyttäytymiseen, oppimiseen ja koulutukseen alkoi lisääntyä, ja vuonna 2011 hakeuduin opiskelemaan eläinkoulutusalaa Amieduun. Opiskeluaikoina alkoi kyteä ajatus omasta koirakoulusta, ja vuonna 2013 syntyi Turun Murre. Eläintenkouluttajan ammattitaitovaatimuksiin kuuluu käyttäytymistieteisiin, sekä oppimispsykologiaan perustuvat koulutusmenetelmät positiivisen vahvistamisen tekniikoin, ja näillä arvoilla Murrella toimitaan.

Tavoitteeni yrityksen perustamisesta lähtien on ollut eläinten hyvinvoinnin lisääminen mm. nykyaikaiseen koulutukseen liittyvän tiedon jakamisen avulla. Tämä tavoite onkin onnistunut erinomaisesti, sillä Murrella on järjestetty vuosien varrella kymmeniä eri asiantuntijoiden koulutustilaisuuksia, ja satoja kursseja, joissa kuulijoita ja oppijoita on ollut jo tuhansia. Kaikki Murren kouluttajat myös kouluttautuvat lisää jatkuvasti, ja näin meillä onkin monipuolinen osaaminen ja ammattitaito niin erilaisessa lajiosaamisessa kuin ongelmakäyttäytymisessä, ja kaikessa siltä väliltä!

Livetapahtumien ollessa peruttuna korona-aikaan, on ollut tyytyminen verkkokursseihin, ja niinpä esimerkiksi vuoden 2021 Clicker Expo on seurattu Murren kouluttajatiimissä tallenteina. Loppuvuodesta 2021 kävimme Anniinan ja Kristan kanssa Jenny Jalosen yksinolokouluttajakurssin, jonka oppeja on sittemmin käytäntöön. Itse olen erityisen mieltynyt ruotsalaisen etologin Karolina Westlundin kursseihin, tällä hetkellä käynnissä häneltä Animal Emotions sekä Resolving challenging behaviour. Lämmin suositus molempiin <3

Omissa ryhmissäni treenaavat Murren kisaavat/tavoitteelliset rally-tokoilijat. Koska koiramaailmaan mahtuu valtavasti niin erilaisia koiria kuin harrastuslajeja, Murrella kouluttaa useita ammattitaitoisia sekä samat arvot omaavia kouluttajia. Lisäksi pidän erityisen tärkeänä hyvää yhteistyötä muiden kouluttajien, sekä alan toimijoiden kanssa. Alueen koirakouluista Vainuvoima on Murren pitkäaikainen yhteistyökumppani, koirahierojista Anu Toukonen (Tmi Murrellesi), Johanna Virtanen (DogCare), Riika Vahala (koirahuoltorv), eläinfysioterapeuteista FysioMuuvin Tiina Kuusisto ja eläinosteopaateista Mari Vidgren (Edo MariVidgren). Murre on myös lemmikkitarvikeliikkeen Karvakorvat Lieto sekä ulkoilutus – ja hoitopalvelu PetPalvelun suosittelija.

Kesällä 2021 avattiin Hämeenlinnan kupeeseen Hattulaan uusi toimipiste Linnan Murre, joka on upeasti saanut jalansijaa Kanta-Hämeessä lisäten ymmärrystä ja osaamista koiranomistajille tarjoten niin perustaitoja kuin harrastusmahdollisuuksia. Myös Avannin tuttu koulutushalli sai Liedon keskustan tuntumaan kaverin kesällä 2021, kun Nuolemoon avattiin toinen Liedossa sijaitseva toimipiste. Hollolassa jo pitkään toiminut Turun Murren ”sisaryritys” Lahen Murre on alkujaan perustamani, mutta sittemmin siirtynyt uudelle yrittäjälle jatkamaan positiivisten koulutusmentelmien ilosanomaa Lahden alueella.

Toivotan koko Murren tiimin puolesta uudet asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi Murrelaisten iloiseen joukkoon! Olemassaolevia asiakkaita puolestani haluan kiittää, sillä ilman tyytyväistä asiakaskuntaamme emme saisi näin suurella volyymilla vietyä eteenpäin meidän ykkösprioriteettia, joka on koirien hyvinvoinnin lisääminen.