Katja Silander

Olen Katja Silander, Turun Murren perustaja ja yrittäjä, eläintenkouluttaja (EAT., AT.), sekä FM. Keväällä 2021 valmistuin Suomen ensimmäistä eläintenkouluttajan erikoisammattitutkintoa opiskelevien ryhmästä. Olen myös suorittanut kansainvälisen Fear Free -sertifikaatin, ja siihen liittyvät arvot ovatkin Murrella olleet tärkeässä roolissa jo vuosia kaikissa koulutuksissa ja kursseissa. Lisäksi toimin arvioijana näyttötutkinnoissa eläintenkouluttajan ammattitutkintoa suorittaville opiskelijoille.

Olen koko elämäni harrastanut koiria ja hevosia, ja tällä hetkellä kotona asuvat valkoisetpaimenkoirat Suzi, Masi, Pii, Eemeli, Turo, sekä kissat Pilli ja Pulla. Rotuyhdistyksemme (valkoinenpaimenkoira) toiminnassa olen myös mukana, ja olen myös kiinnostunut rodun jalostuksesta ja kasvatuksesta tehden yhteistyötä Boardhill kennelin kanssa. On ollut ilo saada kotiin kasvamaan jo kolme valkkaripentuetta, viimeisimpänä sijoitusnarttu Nappiksen Boardhill I- pentue kesällä 2020.

Omien koirieni päälaji on rally-toko, lisäksi tokoillaan ja nykyään vähemmän enää nosetetaan. Pimulla ja Piillä on rallysta ylimmän luokan koulutustunnukset RTK4, Masi kilpailee VOIttajaluokassa, ja junnu-Eemeli AVOimessa. Ex- kisakaverini beauceron Pimu siirtyi spondyloosilöydöksen vuoksi eläkepäiville 8-vuotiaana, Piin kanssa toivottavasti ehditään saavuttaa Rally-tokon valionarvo vielä jonain päivänä. Ikävä kyllä vaikean, mutta hallinnassa olevan sairauden vuoksi taitava, ja aina innokas toko,-, rally- ja nosekoirani Suz (TK1, RTK3) on poissa kilpailukehistä.

Aktiivisen koiraelämän ulkopuolella minulle ehkä tärkein ’harrastus’ on matkailu, ja matkustellessakin eläimiin liittyvät hyvinvointikysymykset. Kirjoittamastani Blogista voi lukea lisää miten travellerina voi huomioida esimerkiksi katukoiria.

Jo vuosia sitten kiinnostukseni eläinten käyttäytymiseen, oppimiseen ja koulutukseen alkoi lisääntyä, ja vuonna 2011 hakeuduin opiskelemaan eläinkoulutusalaa Amieduun. Opiskeluaikoina alkoi kyteä ajatus omasta koirakoulusta, ja vuonna 2013 syntyi Turun Murre. Eläintenkouluttajan ammattitaitovaatimuksiin kuuluu käyttäytymistieteisiin, sekä oppimispsykologiaan perustuvat koulutusmenetelmät positiivisen vahvistamisen tekniikoin, ja näillä arvoilla Murrella toimitaan.  

Tavoitteeni yrityksen perustamisesta lähtien on ollut eläinten hyvinvoinnin lisääminen mm. nykyaikaiseen koulutukseen liittyvän tiedon jakamisen avulla. Tämä tavoite onkin onnistunut erinomaisesti, sillä Murrella on järjestetty vuosien varrella kymmeniä eri asiantuntijoiden koulutustilaisuuksia, ja satoja kursseja, joissa kuulijoita ja oppijoita on ollut jo tuhansia. Kaikki Murren kouluttajat myös kouluttautuvat lisää jatkuvasti, ja näin meillä onkin monipuolinen osaaminen ja ammattitaito niin erilaisessa lajiosaamisessa kuin ongelmakäyttäytymisessä, ja kaikessa siltä väliltä!

Livetapahtumien ollessa peruttuna korona-aikaan, on ollut tyytyminen verkkokursseihin, ja niinpä vuoden 2021 Clicker Expo on seurattu Murren kouluttajatiimissä tallenteina. Loppuvuodesta 2021 kävimme Anniinan ja Kristan kanssa Jenny Jalosen yksinolokouluttajakurssin, jonka oppeja nyt sovelletaan käytäntöön. Itse olen erityisen mieltynyt ruotsalaisen etologin Karolina Westlundin kursseihin, nyt käynnissä häneltä Advanced Animal Training sekä Animal Emotions. Lämmin suositus molempiin <3

Omissa ryhmissäni treenaavat Murren edistyneimmät/kisaavat rally-tokoilijat. Koska koiramaailmaan mahtuu valtavasti niin erilaisia koiria kuin harrastuslajeja, Murrella kouluttaa lisäkseni myös muita ammattitaitoisia, sekä samat arvot omaavia kouluttajia. Lisäksi pidän erityisen tärkeänä hyvää yhteistyötä muiden kouluttajien, sekä alan toimijoiden kanssa. Alueen koirakouluista Vainuvoima on Murren pitkäaikainen yhteistyökumppani, koirahierojista Anu Toukonen (Tmi Murrellesi), eläinfysioterapeuteista FysioMuuvin Tiina Kuusisto ja eläinosteopaateista Mari Vidgren (Edo MariVidgren). Murre on myös lemmikkitarvikeliikkeen Karvakorvat Lieto, Koirahotelli Pia’s Dreamdogsin, ja ulkoilutus – ja hoitopalvelu PetPalvelun suosittelija.

Toukokuussa 2021 avattiin Hämeenlinnan kupeeseen Hattulaan uusi toimipiste Linnan Murre, jonka tavoitteena on tuoda Kanta-Hämeeseen lisää ymmärrystä ja osaamista, sekä tarjota koiranomistajille niin perustaitoja kuin harrastusmahdollisuuksia. Elokuussa Avannin tuttu koulutushalli puolestaan sai Liedon keskustan tuntumaan kaverin toisesta toimipisteestä, kun Nuolemoon avattiin uusi halli. Myös Hollolassa toimiva Turun Murren ”sisaryritys” Lahen Murre on alkujaan perustamani, mutta sittemmin siirtynyt uudelle yrittäjälle jatkamaan positiivisten koulutusmentelmien ilosanomaa Lahden alueella.

Toivotan koko Murren tiimin puolesta uudet asiakkaat lämpimästi tervetulleiksi Murrelaisten iloiseen joukkoon! Olemassaolevia asiakkaita puolestani haluan kiittää, sillä ilman tyytyväistä asiakaskuntaamme emme saisi näin suurella volyymilla vietyä eteenpäin meidän ykkösprioriteettia, joka on koirien hyvinvoinnin lisääminen.