Kouluttajat


 

Olen Katja Silander, Turun Murren perustaja, ja yrittäjä. Olen koko elämäni harrastanut koiria sekä hevosia, ja tällä hetkellä kotoa löytyy valkoisetpaimenkoirat Suzi, Masi, PiiPii, Nappis sekä beauceron Pimu. Rotuyhdistyksemme (valkoinenpaimenkoira) aluetoiminnassa olen mukana, ja olen myös kiinnostunut rodun jalostuksesta ja kasvatuksesta tehden yhteistyötä Kowhai ja Boardhill kenneleiden kanssa. Omien koirien kanssa harrastan niin rally-tokoa, tokoa kuin Nose Workia. Pimu kilpailee meidän porukasta vaativimmissa luokissa, rallyssa MES- luokassa, ja tokossa VOI-luokassa.

Jo vuosia sitten kiinnostukseni eläinten käyttäytymiseen, oppimiseen ja koulutukseen alkoi lisääntyä, ja vuonna 2011 hakeuduin opiskelemaan eläinkoulutusalaa Amieduun, jossa suoritin eläintenhoitajan ammattitutkinnon suuntautumisalana eläintenkoulutus. Opiskeluaikoina alkoi kyteä ajatus omasta koirakoulusta, ja vuonna 2013 syntyi Turun Murre. Eläintenkouluttajan ammattitaitovaatimuksiin kuuluu käyttäytymistieteisiin, sekä oppimispsykologiaan perustuvat koulutusmenetelmät positiivisen vahvistamisen tekniikoin, ja näillä arvoilla myös Murrella toimitaan.  

Pyrin lisäämään niin eläinkoulutukseen kuin muiltakin osin eläinten hyvinvointiin liittyvää tietoutta alueellani, ja Murrella onkin vuosien varrella järjestetty lukuisten eri asiantuntijoiden luento- ja käytännönkoulutustilaisuuksia (mm. Tommy Wiren, Tuulia Appleby, Helena Telkänranta, Jaana Pohjola , Mirkka Koivusalo). Lisäksi pyrin kehittämään itseäni käymällä erilaisissa koulutustilaisuuksissa, sekä tietenkin harjoittelemalla käytäntöä omien koirieni kanssa. Lisäoppia olen käynyt hakemassa mm. Trainer’s Choicen Kanakurssilta, sekä Karen Pryor Academyn Puppy start right- verkkokurssilta, jonka anti täydensi omaa ajattelutapaa pennun sosiaalistamisen tärkeydestä. Eva Bertilssonin Koiran stressitön käsittely-seminaarista (03/2017) tykkäsin erityisen paljon, ja niitä ajatuksia on sovellettu kovasti käytäntöön sen jälkeen. Viimekertaisessa Clicker Expossa Tanskassa olin päivittämässä koulutustietouttani 2017.

Koiramaailmaan mahtuu valtavasti niin erilaisia koiria kuin harrastuslajeja. Siksi Murrella kouluttaa lisäkseni myös muita ammattitaitoisia, sekä samat arvot omaavia kouluttajia. Tiina Kuusisto (Tokon SM finalisti useana vuonna) ohjaa Tokon Pohjataito- sekä ylläpitoryhmät, rescuetaustan omaavan Pirita Salmen (os. Suutari) ohjaamia ovat mm. Perustaitokurssit. Eläintenkouluttajan opintoja suorittava Dobo-koulutusohjaaja Anniina Ahonen ohjaa Doboa, pentukursseja, sekä rally-tokoa. Eläinkoulutusblogistaan tunnettu Jaana Pohjola on Murren pitkäaikainen yhteistyökouluttaja, ja myös hänen ohjaamat kurssit, sekä kotikäynnit kuuluvat Murren palvelutarjontaan. 2018 Murren palvelut ovat laajentuneet kotikäyntien osalta Turku- Rauma välille, kun laitilalainen koulutusohjaaja Riina Sosala on aloittanut tekemään kotikäyntejä myös Laitilan ympäristökunnissa. Lisäksi keväällä 2018 Turun Murre laajeni Hollolaan, kun sinne perustettiin samoilla arvoilla toimiva, ja huikealla kouluttajatiimillä varustettu koirakoulu Lahen Murre.

Kouluttajana tai koulutusohjaajana ei voi koskaan olla valmis, ja jos haluaa eläimen muuttavan käytöstään, on ensin muutettava omia toimintatapojaan. Tärkeintä on oppia katsomaan eläintä, koska eläin ei tee virheitä!