Kouluttaja


 

Olen Katja Silander, Turun Murren perustaja, ja yrittäjä, eläintenkouluttaja (at.), sekä FM. Olen koko elämäni harrastanut koiria sekä hevosia, ja tällä hetkellä kotona asuu valkoisetpaimenkoirat Suzi, Masi, PiiPii, Nappis sekä beauceron Pimu. Rotuyhdistyksemme (valkoinenpaimenkoira) aluetoiminnassa olen mukana, ja olen myös kiinnostunut rodun jalostuksesta ja kasvatuksesta tehden yhteistyötä Kowhai ja Boardhill kenneleiden kanssa. Viimeksi kesällä 2018 syntyi ja kasvoi kymmenpäinen Boardhill F- pentue kotonani, seuraavaa odotellessa <3

Omien koirien kanssa harrastan niin rally-tokoa, tokoa kuin Nose Workia. Pimu kilpailee meidän porukasta vaativimmissa luokissa, rallyssa MES- luokassa, ja tokossa VOI-luokassa.

Jo vuosia sitten kiinnostukseni eläinten käyttäytymiseen, oppimiseen ja koulutukseen alkoi lisääntyä, ja vuonna 2011 hakeuduin opiskelemaan eläinkoulutusalaa Amieduun. Opiskeluaikoina alkoi kyteä ajatus omasta koirakoulusta, ja vuonna 2013 syntyi Turun Murre. Eläintenkouluttajan ammattitaitovaatimuksiin kuuluu käyttäytymistieteisiin, sekä oppimispsykologiaan perustuvat koulutusmenetelmät positiivisen vahvistamisen tekniikoin, ja näillä arvoilla myös Murrella toimitaan.  

Pyrin lisäämään niin eläinkoulutukseen kuin muiltakin osin eläinten hyvinvointiin liittyvää tietoutta alueellani, ja Murrella onkin vuosien varrella järjestetty lukuisten eri asiantuntijoiden luento- ja käytännönkoulutustilaisuuksia (mm. Tommy Wiren, Tuulia Appleby, Helena Telkänranta, Jaana Pohjola). Lisäksi pyrin kehittämään itseäni käymällä erilaisissa koulutustilaisuuksissa, sekä tietenkin harjoittelemalla käytäntöä omien koirieni kanssa. Lisäoppia olen käynyt hakemassa mm. Trainer’s Choicen Kanakurssilta, sekä Karen Pryor Academyn Puppy start right- verkkokurssilta, jonka anti täydensi omaa ajattelutapaa pennun sosiaalistamisen tärkeydestä. Eva Bertilssonin Koiran stressitön käsittely-seminaarista (2017) tykkäsin erityisen paljon, ja ne ajatukset ovatkin juurtuneet aktiiviseen käyttöön. Clicker Expossa Tanskassa olin päivittämässä koulutusajatuksia 2017.

Omissa ryhmissäni treenaavat Murren edistyneimmät/kisaavat rally-tokoilijat, sekä kaikki Murren Nose Work- harrastajat. Koska koiramaailmaan mahtuu valtavasti niin erilaisia koiria kuin harrastuslajeja, Murrella kouluttaa lisäkseni myös muita ammattitaitoisia, sekä samat arvot omaavia kouluttajia. Tiina Kuusisto ohjaa Murren tokoryhmiä, Liina Salosen ohjaamia ovat mm. Perustaito- ja Kontaktikurssit. Eläintenkouluttajan opintoja suorittava Dobo-koulutusohjaaja Anniina Ahonen ohjaa mm. rally- tokoa, sekä pentukursseja. Eläinkoulutusblogistaan tunnettu Jaana Pohjola on Murren pitkäaikainen yhteistyökouluttaja, ja mm. hänen luentosarjat kuuluvat säännölliseen palvelutarjontaan. Ongelmakäytökseen saa Murrelta apua nyt jo Raumalle asti, kun laitilalainen koulutusohjaaja Riina Sosala tekee yhteistyössä kotikäyntejä myös Laitilan ympäristökunnissa.

Hollolassa toimiva Turun Murren "sisaryritys" Lahen Murre on alkujaan perustamani, mutta sittemmin siirtynyt uudelle yrittäjälle jatkamaan positiivisten koulutusmentelmien ilosanomaa Lahden alueella.

Kouluttajana tai koulutusohjaajana ei voi koskaan olla valmis, ja jos haluaa eläimen muuttavan käytöstään, on ensin muutettava omia toimintatapojaan. Tärkeintä on oppia katsomaan ja ymmärtämään eläintä, koska eläin ei tee virheitä!